Categories
Uncategorized

Разширени вени – лекуване с кинезитерапия

kinesitherapy

От разширени вени обикновено страдат мъже и жени, чиито работи са придружени с по-продължително стоене прав – именно те са продавачи, аптекари, бармани, фризьори и др. През времето на бременността също може да се образуват разширените вени – заради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са съдове на кръвта, отвеждащи кръвта от капилярите отново към сърцето. Влошават се най-вече венозните съдове по краката. Често по вътрешната част на бедрото и подбедрицата. Разширените вени се казват още и варици.Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, получава се застой на вените – те се пренапълват, стават твърди, появява се отоци, тежест, умора около глезените и болка при ходене.

Както с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение чрез движение. Тя спомага за:

-цялостно тонизиране на тялото
-нормализиране на общото циркулиране на кръвта
-подобряване на венозния кръвоток и ликвидирането на задържането във вените
-предпазване на венозните стени от преразтягане и загубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични влушавания и появяване на процес на възпаление
-редуциране на болковите симптоми и подобряване на функцията на долните крайници

Удобно за страдащите от разширени вени е да тренират бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.
Не препоръчителни са: тренировка с тежести, стоене в изправено положение, усилия със задържане на дихателния процес.
Кинезитерапията включва дейности, започващи от малки към големи стави.

Първо тренираме по-малките стави. Примерно тренировка с въртене на глезените, точно след това преминаваме към големите стави – тази на коляното – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) swiss replica watches се вдига крак нагоре и се прибира обратно.

Правят се и главноразвиващи упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от отделни изходни положения.

Ще трябва да се променя и височината , на която е поставен другия крак – извършва се упражнение със сложени една или две възглавници под него, после възглавниците се премахват и се върши същото упражнение.

За профилактика на разширените вени се препоръчва сутрин преди да станете да се обуват ластични чорапи.Те не бива да се задържат по-дълго време, понеже това води до намаляване тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Важно е да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Трябва да сме по-активни – да не се застояваме дълго пред компютъра и телевизора. Разходката винаги е неповторима и доставя много повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

За да разберете още: рехабилитация софия